Oddsen att vinna på lotto

De allra flesta har förmodligen hört att det finns en större chans att du blir träffad av blixten när du lämnar huset än att vinna på lotto. Men vad är egentligen oddsen att vinna på lotto, hur stor är egentligen chansen att du kommer att bli rik när du väljer att spela på lotto?

Vad är lotto?
För att förklara det på enklaste möjliga vis så innebär det att spela på lotto att du spenderar en mindre summa pengar för att köpa en lott för en chans att vinna en stor summa pengar. Du behöver ingen skicklighet alls när det gäller att vinna på lotto då det helt och hållet handlar om ren och skär tur. Det finns ett antal olika storlekar när det gäller priserna i lotto från ett par kronor upp till populära lotter där du kan vinna flera miljarder kronor om du har turen på din sida.

Så vad är oddsen att vinna på lotto?
Det är sant att oddsen inte är allt för stora att vinna på lotto, trots att en hel del olika faktorer kan påverka detta så är det sällan enkelt att vinna. Om du till exempel måste välja 6 olika nummer bland 49 möjliga, vilket är ett väldigt vanligt format, så är oddsen 1 på 14 000 000 att du väljer rätt nummer. Detta kan göra att det är enkelt att känna att det är nästintill omöjligt att vinna på lotto, och faktum är att många människor känner så. Men på grund av att så pass många är med och spelar vid varje dragning av större lotter så är det inte ovanligt att någon vinner storvinsten ett antal gånger om året.

Varför väljer folk att spela på lotto?
Trots att oddsen är så pass låga att det enligt statistiken är 20 000 gånger mer troligt att du blir träffad av blixten än att du vinner storvinsten på en lott, så är det ändå otroligt många människor som spelar i hopp om att bli nästa storvinnare. Du kan till exempel vinna flera hundra miljoner dollar om du har turen på din sida och spelar på rätt lott. Och man vet egentligen aldrig när det kan vara just din tur att vinna, så det skadar aldrig att försöka dig på att bli nästa jackpottvinnare i en stor lottodragning.